Resum i idees

LA IDEA D'ESCRIURE EL LLIBRE

La idea d'escriure el llibre va sorgir a partir de sotmetre'm a un tractament de fertilitat i que no sortís bé. Vaig ser conscient que el procés podia ser difícil i fins i tot podia acabar sense embaràs. Al principi vols estar il·lusionada, perquè saps a més que un bon estat d'ànim et pot ajudar a obtenir millors resultats, i quan arriba el negatiu et dónes un bany de realitat i comences a preparar-te mentalment per si aquest negatiu es repeteix.

Llavors vaig pensar que tant si sortia ben com si no sortia, però especialment si no sortia bé, l'experiència que estava vivint havia de servir per a alguna cosa positiva, encara que no fos un embaràs. Em sentia capaç d'explicar el que estava vivint perquè pogués ser d'utilitat a persones que anaven a començar. Però explicar-la bé, com un reportatge llarg dels que solia publicar sobre temes que no tenien gens que veure amb mi, anant més enllà del que havia estat la meva pròpia experiència. Investigant tots els aspectes d'aquest procés, acudint a fonts solvents, com faria si ho anés a publicar a premsa i explicant-ho de la millor manera possible perquè qualsevol persona sense coneixements de medicina, com jo, pogués entendre-ho i trobar en aquest relat un company de viatge, un suport, una amiga que ja ha passat per aquesta situació.

 

EL CONTINGUT DEL LLIBRE

La narració consta de tres grans apartats que es corresponen amb tres capítols i que repassen cronològicament tot el procés. El primer apartat aborda el que ocorre en l'etapa prèvia a l'inici d'un tractament. El segon entra de ple en l'explicació dels tractaments i tot el que ells comporten. El tercer parla del després, de què passa si al final no hi ha embaràs possible i també què ocorre si hi ha embaràs i com són els nens i la criança d'un fill de reproducció assistida.

Al llarg de tot el llibre s'intercalen testimoniatges d'homes i dones que han viscut de diferent manera l'experiència d'un tractament de reproducció assistida.

En el text es tracta els aspectes psicològics i emocionals, metges, científics, legals, econòmics i socials d'un procés de reproducció assistida.

 

LA PRIMERA PART

En la primera part del llibre es tracta principalment el desig de ser mare, des de les seves facetes biològica, psicològica i social. També les principals causes de la infertilitat. Entre elles, s'aborda amb major deteniment el cas de les dones que ajornen el moment de ser mares i es troben molt avançada la trentena i amb dificultats per concebre, així com els casos específics d’aquelles dones que volen un embaràs però no tenen parella i les parelles de dones, tots dos abocats necessàriament a un tractament.

En aquest capítol també es tracta els primers passos d'un tractament: les diferències entre els serveis de clíniques privades i hospitals públics, els drets que garanteix la legislació espanyola quant a tractaments d'aquest tipus en el sistema nacional de salut i les diferències de prestacions entre les diferents comunitats autònomes.

 

LA SEGONA PART

En aquest capítol es desenvolupa la incidència dels aspectes emocionals en el resultat dels tractaments així com en quina mesura el procés afecta psicològicament, especialment a les dones però també als homes, i quines són les etapes, en el plànol emocional, per les quals normalment es passa durant el desenvolupament del tractament.

També s'explica com és el procés biològic mitjançant el qual es produeix un embaràs i en què consisteixen els tractaments de reproducció assistida més comunes actualment –les relacions programades, la inseminació artificial i la fecundació in vitro- així com la tècnica de la Microinjecció Intracitoplasmàtica i el Diagnòstic Genètic Preimplantacional, que permet detectar alteracions en l'embrió abans d'introduir-ho en l'úter matern.

D'altra banda en aquest apartat s'aborda la donació d'òvuls i semen, la recepció de donacions, els aspectes relacionats amb la visita a l’andròleg i la qualitat del semen així com la preservació en fred de gàmetes i embrions.

A això s'afegeix un subapartat específic sobre les investigacions més significatives que s'estan desenvolupant en matèria de reproducció assistida que persegueixen en un futur aconseguir que pràcticament el 100% de les dones amb dificultats per concebre pugui aconseguir-ho.

En aquest capítol també es tracta els dubtes més freqüents sobre els tractaments, alguns tractaments complementaris i alternatius, entre ells l'acupuntura i les xifres de la reproducció assistida.

Gran part d'aquest capítol s'ha elaborat a partir d'entrevistes amb alguns dels millors especialistes en reproducció assistida, com els doctors Carlos Simón i Antonio Pellicer del IVI, i Buenaventura Coroleu de la Clínica Dexeus de Barcelona, així com el professor de Psicologia Bàsica de la Universitat de València, Enrique Cantó.

 

LA TERCERA PART

Aquesta última part se centra en la fase posterior als tractaments de reproducció assistida: que ocorre psicològicament quan els tractaments fracassen?, com sobreposar-nos a aquesta situació? I també es tracta el camí que comença quan el resultat és positiu i hi ha embaràs: el risc d'embaràs múltiple o d'avortament, les investigacions que han estudiat si els nens de la reproducció assistida són com els altres i si la criança d'un nen molt desitjat com els fills fruit d'un tractament és diferent i pot perjudicar o al contrari beneficiar al bebè. I finalment, és especial pels casos en què s'ha recorregut a una donació d'òvuls o semen, com explicar això als fills, i la controvèrsia en el plànol psicològic i social que existeix sobre aquest tema.