Quantes som: xifres de la reproducció assistida

Cada dia som més les persones que necessitem acudir a un tractament mèdic per ser mares i pares. Dones que hem retardat el moment de buscar el nostre primer embaràs, dones soles, parelles heterosexuals que no aconsegueixen un embaràs per més que ho intenten, parelles de dones que volen viure l'experiència d'una gestació, persones estèrils a causa d'alguna patologia i, més recentment, pacients de malalties com el càncer, que desitgen preservar la seva fertilitat abans de sotmetre's als agressius tractaments oncològics. Entre tots som més d'un 16% de la població en edat fèrtil d'Europa.

Una de les primeres preguntes que les pacients formulem en la consulta de l'especialista en reproducció assistida té a veure amb les probabilitats que tenim de quedar-nos embarassades. La resposta, ara com ara, en termes generals, és del 40% (un 35% amb òvuls propis i un 45% amb òvuls de donant).

Ara bé, aquestes xifres són una mitjana de pacients de totes les edats, tots els tipus de tractaments i centres, que pot variar moltíssim segons cada cas concret i d'unes clíniques a unes altres.

Ara com ara no existeix un registre nacional oficial, que depengui d'un organisme com el Ministeri de Sanitat, en el qual es reculli amb caràcter obligatori i de forma rigorosa tota la informació sobre els tractaments de reproducció assistida efectuats a Espanya i els seus resultats, en tots els centres autoritzats.

Així que no es poden obtenir dades sobre la base d'un criteri homogeni en totes i cadascuna de les clíniques que permeti disposar d'unes xifres nacionals realment globals, absolutament fiables i amb les quals es puguin establir comparacions.

Les xifres que proporciona la SEF i la ESHRE són ara com ara les més fiables i es troben detallades i resumides en el llibre "El desig de ser mare" (...).

Per saber més ...