La infertilitat i les seves causes

Si tens dificultats per aconseguir un embaràs has de saber que no estàs sola, un 16% de la població europea en edat fèrtil també els té.

Les principals causes d'infertilitat en l'actualitat són l'increment de les dificultats per reproduir-se de forma natural per factors ambientals i a causa d'estils de vida poc saludables i el fet que les dones han anat retardant el moment de la maternitat fins a edats avançades.

D'altra banda, almenys un 5% dels casos d'infertilitat podrien ser a causa d'un factor psicològic i l'estrès té molt a veure amb aquest factor.

Entre les causes més específiques d'infertilitat es troba en primer lloc la baixa qualitat del semen (altament relacionada amb els hàbits de vida i l'estrès) i l'edat avançada de la mare. Com a causes específiques més comunes de les dones es troba l'endometriosi, la síndrome d'ovari poliquístic, trastorns ovulatoris, l'obstrucció de les trompes de Fal·lopi, els avortaments de repetició i l'esterilitat d'origen desconegut.

Entre un 25 i un 35% de les dones amb problemes d'esterilitat pateixen endometriosi. Si és el teu cas, no t'espantis perquè moltes dones que la sofreixen han pogut ser mares.

La síndrome d'ovari poliquístic és un problema hormonal i metabòlic que no consisteix necessàriament en la presència de quists com sembla indicar el seu nom. Per revertir-ho se sol tractar cada símptoma específicament.

Segons la Societat Espanyola de Fertilitat, aproximadament un terç de les dones que consulten per a avaluació d'infertilitat presenten símptomes i signes de problemes per anomalies uterines o de les trompes de Fal·lopi. Les trompes danyades, com són la via de comunicació entre l'ovari i l'úter, poden dificultar o impedir que els espermatozoides aconsegueixin l'òvul o que aquest arribi a l'úter una vegada fecundat. Aquestes dificultats poden salvar-se normalment amb fecundació in vitro.

Una altra causa d'infertilitat són els avortaments de repetició. Es considera que una dona els sofreix quan ha avortat tres o més vegades abans de la setmana 20 de gestació, fins i tot encara que entre un avortament i un altre hagi aconseguit tenir un bebè sa. En un 50% dels casos, segons publiquen els especialistes de l'equip IVI, Antonio Requena i J. Antonio García, s'aconsegueix donar amb la causa.

L'origen de l'esterilitat masculina es troba amb freqüència en la baixa qualitat del semen (baixa quantitat i mobilitat, entre altres aspectes), l'absència d'espermatozoides, infeccions, problemes hormonals i genètics i anomalies de l'aparell genital. L'edat, encara que influeix, en l'home no té tanta importància com la té en la dona. L'estil de vida, l'estrès, l'obesitat i el tabac influeixen en la quantitat d'esperma i en la seva mobilitat.

Cal tenir en compte que la major part de les persones que acudeixen a reproducció assistida no coneixen una causa objectiva de la seva infertilitat i un nombre significatiu de parelles acaba el tractament sense saber realment com era la causa dels seus problemes de fertilitat.

Per saber més...